Thursday, January 22, 2009

BOIKOT!!!


sekarang ni kecoh psal isu boikot. nak boikot baranagn israel atau barangan amerika.tapi sedar tak sedar sebenarnya masih lagi ramai yang mempertikaikan tentang perkara ni. ade yang kate tak terbaloi kalau boikot.ade yang kate tak de alternatif lain nak beli barang...nak beli kat mane yer? dan ade juga yang masih tak tahu mengapa kita perlu boikot...em..orang yang tahu perkara ni seharusnya sedar bagaimana cara nak sampaikan perkara ni kepada mereka yang mash lagi terpinga-pinga kat luar sane tu.. atau mereka sengaja buat-buat tak tahu kerana tak de sikap pedulisme terhadap sesuatu perkara yang mungkin dianggap remeh.
aku nak share la ckit cerita benar yang boleh dijadikan pengajaran buat yang menulis ni dan juga yang mungkin terbaca blog ni.
amin: (bukan nama sebenar), ko nak p mana nuar(pun bukan nama sebenar)?
nuar: aku nak p makan ler..lapa..
amin: oooo..nak p makan kat ner?
nuar: KFC,huhu..
amin: eh..boikot la tak boleh
nuar: hah, boikot? nape plak?
amin: ala...pasal isu kekejaman di Gaza, depa bunuh orang yang tak bersalah n kita patut bantu.
nuar: em..aku lapar..bye.
Cuba kita bayangkan kalu seorang boikot MCD..em mungkin tak menggangu pun keuntungan yang mereka perolehi yang dah pun mencecah lebih dari 3 billion setahun. tapi kalau semakin ramai yang boikot...tak mustahil MCD kat Sungai Dua, Pulau Pinang boleh gulung tikar.
apa yang penting kita perlu bekerjasama untuk lakukan satu perkara yang dianggap mustahil.
insyaAllah sekarang saya dah mendidik iri untuk memboikot produk-produk dari Amerika syarikat ni..macam Mcd, KFC, coca-cola, starbucks dan macam-macam lagi...lagipun makanan fast food ni belum tentu berkhasiat. Dan memang ade kajian yang telah dilakukan, menunjukkan bahawa makanan fast food tidak berkhasiat.jadi, saya syorkan sahabat-sahabat dan teman yang lain beralih kepada produk yang lebih terjamin kualitinya dan yang penting HALAL..kerana mencari yang halal itu adalah satu ibadah.
pada mereka yang masih lagi tak tau kenapa kita perlu boikot..jangan segan-segan tanye pada mereka yang ada pengetahuan tentang perkara ni disekeliling anda.

pasal produk alternatif 2...banyk jer produk yang bagus boleh kita cuba. mungkin sahabat dan teman boleh pergi ke Radix FC (RFC) keluaran syarikat HPA industri sdn.bhd. RFC ni sama mcm KFC tapi insyaAllah halal lagi baik. ayam yang di gunakan pun ayam organik. RFC hanya ada satu je kat Malaysia skang ni iaitu kat SG.Petani Kedah.. tapi kalau korang semua sokong dan beli produk ni, tak mustahil permintaan yang tinggi akan menyebabkan islamic fast food dibuka di merata tempat.
walaupun rasanyer berbeza dengan KFC, tapi lagi sedap. percayalah..
banyak lagi produk alternatif atau pengganti yang ade..macam Agromas,HPA..dari barangan dapur sampaila kebarangan kosmetik.

soal harga, tak perlu dipersoalkan lagi kerana memang berbaloi..huhu...
boikot ni bukan semata-mata mase peperangan yang berlaku ni jer..tapi semangat yang berterusan atau istiqamah untuk terus berjuang.
jadi, ape tunggu lagi, mari kita menyokong produk yang dijamin halal lagi baik buatannya. apa yang penting...kerjasama dari anda semua.

No comments: