Wednesday, June 10, 2009

PITAm

Hari Jumaat yang agak membosankan bila tiada kerja untuk dilakukan selain mengemaskini data-data yang berlambak-lambak sehingga terasa mata berpinar akibat terlalu lama memandang skrin computer yang tak nampak pun ape yang menariknya.

Dalam kepayahan meneruskan hari-hari sebagai pelajar praktikal, aku mengisi masa lapang dengan menulis dan menyiapkan laporan yang masih tergendala dan belum disiapkan. Buntu memikirkan apa yang perlu di tulis atau lebih tepat perlu digoreng supaya laporan nampak sejuk mata memandang sejuk lagi hati membaca..huhu..gurau jer…

Namun hari ini ujian Allah datang..ujian kesedihan diri melanda. Mungkin kerana emosi yang tidak stabil sehingga tidak terasa kegembiraan yang hadir.

Tepat 12.15 tengahari, aku meninggalkan computer untuk berehat. Perut terasa sakit, tetapi tetap aku gagah mengikut kakak-kakak MPKK untuk teman mereka g shoping. Sampai tempat makan, aku duduk melengung tunggu mereka habiskan makanan. Bukan tak nak makan, tapi tak de selera nak makan. Biarla, aku rasa aku masih kuat masa tu.

Berjalan dan terus berjalan dari satu kedai ke satu kedai. Satu baju telah di beli oleh kak salwah, lepas ni kedai kasut plak. Aku sekadar mengikut dan mencuci mata sambil menahan sakit perut dan sakit kepala. Dah banyak kedai berhenti, tapi kasut yang berkenan di hati tak juga kak salwah temui. Aku mengikut lagi langkah mereka-mereka yang berduit niii..huhu..

Tiba di satu kedai, aku dah rasa macam dunia berpusing dan pandangan semakin gelap. Ape lagi, tak bleh nak cover dah…aku jatuh kat depan satu kedai..rasenyer macam aku pengsan, tapi tak tau la kalu rasenyer seperti tidur..huhu..tau2 jer aku dah ade kat satu kerusi hijau kat kedai tu…

Tak de benda yang aku fikir selain nak balik rumah. Tangan terasa tak mampu nak mencengkam telefon, tapi aku tetap menekan-nekan untuk menelefon adik. Talian tak dapat disambungkan. Terlupa yang time tu orang solat Jumaat. Minyak angin tuan punya kedai disapu di kepala…ambil telefon semula dan telefon emak…

Dalam aku sakit-sakit, sempat juga kak azie n kak salwah buat lawak “ ko ni wahida, nak pitam pun pandai cari tempat, cari kat depan kedai emas..amboi..” huh! Aku tersenyum kelat dengan lawak antarabangsa yang dia buat..

15 minit menunggu, mak pun sampai…aku balik ke rumah dan bekerja separuh hari time tu…akibat terlupa nak tutup computer, 3 hari computer tu bersengkang mata tak tido..huhu…sori MPKK if bil melambung..huhu.

No comments: