Monday, January 20, 2014

mendoakan semoga Allah memakbulkan doa kalian dan diri ini

Dah ade isi ke belum?

Inilah persoalan yang paling diatkuti oleh isteri -isteri yang baru berkahwin. Nama pun baru kahwin... dah mula tanya soal anak. Apatah lagi yang dah berkawin 2, 3 tahun. Pada yang telah mengandung, Alhamdulillah, pada yang dah menimang cahaya mata juga alhamdulillah. Pada yang belum juga ucapkanlah Alhamdulillah kerana Allah memberikan nikmat untuk kita bersama -sama dengan suami.

Nikmat tu...

Jika ada anak, perlu bahagi masa ibu dan anak. 

Jika ada anak, tidur lena belum tentu bagi suami dan isteri.

jika ada anak, ada batasan untuk melancong ke mana-mana.

 

Betul tak???

 

Maka, nikmat tuhan yang manakah engkau dustakan???

 Setiap hari kita berdoa untuk diberikan zuriat. Moga Allah memberikan zuriat dan wujud seketul daging dalam rahim si isteri setelah berusaha, berdoa dan bertawakkal.

 Ingatlah! Allah memberi sesuatu itu tepat pada masa dan ketikanya.

Mungkin...

Kamu masih belum mampu untuk menjaga seorang anak.

Kamu belum cukup kewangan untuk menampung keperluan asas anakmu.

Kamu tinggal berasingan dengan suami dan menyukarkan kamu untuk menjaganya.

Saya juga ada pengalaman melihat sepasang suami isteri yang tidak memperoleh zuriat selama 9 tahun.Abang dan kakak Ipar saya mendapat zuriat setelah 9 tahun ujian menunggu yang Allah berikan. Alhamdulillah mereka telah mendapat anak lelaki pada tahun 2012.

 Bagaimana dengan kamu?

 Setahun penantian?

Dua tahun penantian?

Tiga Tahun penantian?

 Belum cukup untuk  menggambarkan penantian selama 9 tahun itu.

 Tidak sesekali memudahkan bicara bagi yang berkata. Bukan juga mengguris hati.

Saya berdoa agar kalian  juga bersabar menanti seorang cahaya mata. Semoga Allah memberikan zuriat yang Soleh dan Solehah, anak yang menjadi penyejuk hati ummi dan abi.

Ya Allah, kurniakanlah diriku dan sahabat - sahabatku zuriat. Berikanlah kesabaran dalam diri kami menunggu permata itu lahir dalam rahim kami Ya Allah. Ya Allah, berikanlah kami kekuatan untuk mengandungkan zuriat kami hingga tiba saat lahirnya. Ya Allah, kami memhohon kepada Mu agar diberi kesihatan untuk memelihara zuriat kurniaan Mu ya Allah. Ameen.

Ini semuanya telahan dan pendapat dari pandangan seorang yang masih setahun jagung umurnya. Pengalaman hidup juga masih sempit diruangan keliling tempurung sahaja. Hanya ingin berkongsi rasa dan memupuk semangat para isteri juga suami agar tidak sedih dan menekan diri masing -masing sedangkan semuanya Allah yang menentukan.

senyumlah wahai para isteri dan suami ;) kerana nikmat perkahwinan itu banyak..bukanlah hanya sekadar memperoleh zuriat.No comments: