Saturday, November 15, 2008

Hilangkan fobia ….


Teringat kisah kecik-kecik dulu..bila time maghrib jer..pakat nak mandi sama-sama ngan adik..hehe. Bukan aper..takut. Tak tau la apa yang aku fikirkan tapi yang pasti aku memang takut...sebenarnya (sambil berfikir) aku selalu fikir pasal cerita-cerita hantu yang selalu aku tengok atau dengar dari family.ape lagi..bayangan selalu menghantui diri..kiranya aku macam menjiwai watak tersebut la..kwa3..
Kalau aku kat rumah semestinya mak yang akan jadi mangsa..kesian dia tengah sedap-sedap layan nak tidur aku kejutkan..maaf ye mak..
Tapi masalahnya sekarang ni..hal ni berlanjutan sampai aku dah besar panjang pun..tambah-tambah aku dah boleh imagine dengan real n khusyuk..huhu..walaupun aku dah tak duduk dengan family tapi Alhamdulillah aku dah boleh kawal rasa takut ni...ye ker??? Tak kot sebab kawan-kawan aku yang jadi mangsa kena temankan aku terutamanya ke bilik air...cian gak kat depa..tapi lagi kesian kat aku ni. So, kesimpulannya aku bukan manja tapi aku takut la.
Bila agaknya perangai ni nak hilang. Ni merupakan satu tingkah laku yang dipelajari melalui pengaruh persekitaran (nurture-dalam kaunseling perkembangan). Mungkin aku perlu menjalani terapi sistem keluarga yang dalam psikologi kaunseling. Ape? Ingat orang yang normal tak boleh pergi kaunseling ke? Setiap orang yang menghadapi sesuatu perkara yang mengelirukan dirinya boleh menjalani atau mendapatkan kaunseling supaya dia boleh terokai diri dan membuat keputusan yang lebih baik atau mencari strategi-strategi yang lebih baik dalam penerokaan tentang dirinya.
Perkara yang paling penting aku perlu tahu ialah aku perlu percaya bahawa Allah itu yang menentukan segala-galanya. Sepatutnya aku takut pada Allah tapi lain pulak jadinya. Aku nak berubah tapi takkan aku nak guna teknik menghilangkan fobia kot (terapi tingkah laku...iaitu teknik ’SYSTEMATIC DESENSITIZATION’) Teknik ni memerlukan aku menghilangkan fobia secara berperingkat. Pertama, aku perlu fikirkan perkara yang aku takut. Seterusnya aku akan berhadapan dengan perkara yang aku takut dari jarak yang jauh sehingga semakin lama semakin hampir. Dan langkah seterusnya akan berakhir apabila aku boleh berhadapan dengan perkara yang ditakuti dan mungkin boleh memegangnya..ish lagi la aku takut. Tapi tak mustahil kerana dulu aku takut nak pegang ular tapi sekarang tak lagi..yang penting kita yakin dan fikir yang kita mampu lakukannya.
Lastly, pada sesiapa rasa dirinya berada dalam ketakutan ketahuilah bahawa Allah sentiasa ada bersama dengan kita tapi ingat!! Sabda nabi SAW apabila engkau ingin mengetahui kedudukanmu di sisi Allah, perhatikanlah bagaimana kedudukan Allah di hatimu. Sungguh, Allah menempatkan kedudukan seorang hamba disampingNya apabila si hamba meletakkan Allah didalam dirinya....

2 comments:

Ana FyruZ said...

erm...mmg ksian jugak sapa yang teman ke bilik air setiap malam tu hehehe...:D gurau je naa..
betul2..anda bukan takut, tapi sebanrnya anda seorang yang berani berkata-kata.. berani katakan yang benar..berani untuk tahu kebenaran..chayuk2.. semoga ceria2 selalu.. :D

ENDY FATAH JOESOEF said...

Salam Hormat,

Perkenalkan, saya Endy. Kebetulan (Alhamdulillah) saya menguasai sebuah teknik yang diberi nama SEFT (Singkatan dari Spiritual Emotional Freedom Technique). Teknik ini saya pelajari dari penemu dan pendiri SEFT, yaitu Ahmad Faiz Zainuddin. Beliau sekarang terus mengembangkan Teknik SEFT. Untuk itu ia mendirikan LoGOS Institute (www.LoGOS.co.id). Teknik ini mengklaim mampu mengatasi semua keluhan fobia dibawah ini (InsyaaLloh).

Mulai takut Air – Hydrophobia,
Takut Agama – Theologicophobia,
Takut Alat Kelamin – Kolpophobia,
Takut Aliran Udara – Aerophobia,
Takut Alkohol – Methyphobia,
Takut Alkohol – Potophobia,
Takut Amnesia – Amnesiphobia,
Takut Anggur – Oenophobia,
Takut Angin – Ancraophobia,
Takut Angka – Arithmophobia,
Takut Angka 13 - Triskaidekaphobia,
Takut Angka 8 – Octophobia,
Takut Anjing – Cynophobia,
Takut Anjing Laut – Lutraphobia,
Takut Anus – Rectophobia,
Takut Api – Arsonphobia,
Takut Api – Pyrophobia,
Takut Awan – Nephophobia,
Takut Ayam – Alektorophobia,
Takut Ayan – Hylephobia,
Takut Badut – Coulrophobia,
Takut Bahan Kimia - Chemophobia,
Takut Bangunan Tinggi – Batophobia,
Takut Banjir – Antlophobia,
Takut Bapak Tiri – Vitricophobia,
Takut Batu Nisan – Placophobia,
Takut Bau Badan – Bromidrosiphobia,
Takut Bau Bauan – Olfactophobia,
Takut Bau Busuk – Autodysomophobia,
Takut Bawa Mobil - Amaxophobia,
Takut Bawang Putih – Alliumphobia,
Takut Bayangan – Sciaphobia,
Takut Bebas – Eleutherophobia,
Takut Belanda – Dutchphobia,
Takut Benang – Linonophobia,
Takut Benda di Sebelah Kanan – Dextrophobia,
Takut Benda di Sebelah Kiri – Levophobia,
Takut Berantakan – Ataxophobia,
Takut Berbicara – Laliophobia,
Takut Bercinta – Malaxophobia,
Takut Bercinta – Sarmassophobia,
Takut Berdosa – Hamartophobia,
Takut Berfikir – Phronemophobia,
Takut Berita Baik – Euphobia,
Takut Berjalan – Stasibasiphobia,
Takut Berjanji – Enissophobia,
Takut Berkotbah – Homilophobia,
Takut Berlarut – Apeirophobia,
Takut Bersenggama – Coitophobia,
Takut Bertanggung Jawab – Hypegiaphobia,
Takut Binatang – Zoophobia.
Takut Binatang Liar – Agrizoophobia,
Takut Binatang Melata – Herpetophobia,
Takut Bintang – Astrophobia,
Takut Bintang – Siderophobia,
Takut Bintang Berekor – Cometophobia,
Takut Bom Atom – Atomosophobia,
Takut Boneka – Pediophobia,
Takut Boneka Bersuara Perut – Automatonophobia,
Takut Bosan – Xerophobia,
Takut Botak – Phalacrophobia,
Takut Buang Air Besar – Rhypophobia,
Takut Buku – Bibliophobia,
Takut Bulan – Selenophobia,
Takut Bulu Ayam – Pteronophobia,
Takut Bunga – Anthophobia,
Takut Bunga Es – Pagophobia,
Takut Bungkuk – Kyphophobia,
Takut Burung – Ornithophobia,
Takut Buta – Scotomaphobia,
Takut Cabut Gigi – Odontophobia,
Takut Cacing – Helminthophobia,
Takut Cacing – Scoleciphobia,
Takut Cacing Pita – Taeniophobia,
Takut Cacing Pita Babi – Trichinophobia,
Takut Cahaya – Photophobia,
Takut Cahaya dari Utara – Auroraphobia,
Takut Caplak – Phthiriophobia,
Takut Cemburu – Zelophobia,
Takut Cermin – Catoptrophobia,
Takut Cina – Sinophobia,
Takut Corak Baru - Cainophobia
Takut Daerah Perbatasan – Claustrophobia,
Takut Daging – Carnophobia,
Takut Dagu – Geniophobia,
Takut Danau – Limnophobia,
Takut Darah – Hemaphobia,
Takut Debu – Amathophobia,
Takut Debu – Koniophobia,
Takut Demam – Febriphobia,
Takut Demam – Fibriophobia,
Takut Demo – Daemonophobia,
Takut dengan Seks – Erotophobia,
Takut Dewa – Zeusophobia,
Takut Di dalam Rumah – Oikophobia,
Takut di Ejek – Katagelophobia,
Takut di Hipnotis – Hynophobia,
Takut Di pandang – Opthalmophobia,
Takut Diabaikan – Athazagoraphobia,
Takut Dibatasi – Merinthophobia,
Takut Dibenci – Melophobia,
Takut Dicekik – Pnigophobia,
Takut Dicuri – Cleptophobia,
Takut Dihukum – Mastigophobia,
Takut Dihukum Berat – Rhabdophobia,
Takut Dikubur Sendirian – Taphephobia,
Takut Diluar Ruangan – Spacephobia,
Takut Dingin – Cheimaphobia,
Takut Dingin – Psychrophobia,
Takut Dinilai Negatif – Socialphobia,
Takut Diracun – Toxicophobia,
Takut Dirampok – Harpaxophobia,
Takut Disentuh – Aphenphosmphobia,
Takut Disentuh - Chiraptophobia,
Takut Disentuh – Haphephobia,
Takut Disuntik – Trypanophobia

Jadi bagi siapapun yang mengalami kasus ini, silahkan saja datang ke LoGOS Institute. Setiap hari Minggu (jam 10:00 - 13:00) ada Preview Gratis mengenai SEFT ini. Bisa langsung coba terapinya juga. Jangan kuatir. Free of Charge. Syaratnya, Anda tinggal ketik NAMA ANDA kemudian kirimkan ke SMS Center LoGOS Institute di 081807788120. dan langsung datang di Hari Minggunya dengan Alamat : Jl. Raya Jatiwaringin No. 24 Kavling K. Jakarta Timur. Telp. 021-86605151 ext 0. Penjelasan mengenai SEFT juga bisa dilihat di http://LOGOSSEFT.Blogspot.com
Semoga Informasi Ini Bermanfaat
Salam Sejahtera
Wassalam Wr. Wb.,

Endy Fatah Joesoef
http://logosseft.blogspot.com/
Hp. 0818991915