Tuesday, March 17, 2009

Nakal sungguh !!!Kaki buli!!!

Jika di ingat kembali zaman kanak-kanak dulu terasa lucu ade, sedih, gembira, em.. yang paling penting mungkin zaman kanak-kanak ni tidak menggambarkan siapah kita dewasa kelak..huhu..agaknyer la..
Dulu aku belajar di Sekolah Kebangsaan Syeikh Muhammad Idris al-Marbawi, Lubuk Merbau, Perak. Kat sini aku belajar dari darjah satu dan darjah 2 jer..pas tu pindah kat kampong ketior, di Perak jugak.
Pengalaman kat Lubuk Merbau ni sangat la seronok..buat hal sendiri tanpa memikirkan padah dan akibatnya..hehe.

Aku tak sekolah tadika.

6 tahun aku terus je pergi sekolah Agama Rakyat. Ikut kawan baik aku yang memang dah dididik dengan bab agama ni dari kecil lagi..aku ikut jer ape yang depa bt.. kawn baik la katakan.

Satu hari mak aku belikan aku sebuah basikal second-hand.wau! kira skang ni macam dapat sebuah kereta kancil la..huhu. pagi esok lepas je bangun pagi, aku menggunakan basikal baru aku untuk berjalan-jalan pusing kampong. Aku nekad nak pusing satu kampong pagi 2. Entah jalan mana la yang aku masuk. Bila sampai simpang aku tanyer orang kampong jalan tu p mane. Macam org dewasa jer..padahal baru umur 6 tahun. Lepas tu masuk lagi dlm satu kampong…em…banyak rumah kat kampong ni…tapi dah nak tengah hari, so, kna balik..nanti mak marah…kalu ingat balik..ish3
Nakal sungguh..kalu la..ade org nak kidnap ker..dah lame dah aku hilang dari pandangan ibu bapa..korang sume mest tak jumpa aku dah…huhu.
Dulu aku suka p mandi sungai. Em..best frend aku yang ajak.coz, dia memg tiap2 hari mandi sungai..dia orang kurang berada..paip air pun tak der..sedihnyer..
Setiap hari mandi, setiap hari tu juga la aku kena bebel ngan mak..ngan mak tak per lagi..kalu kna bebel ngan bapak aku..em…habisla kena tali pinggang hikmat dia..hehe..tapi aku tak pernah serik untuk menjalankan rutin harin aku mandi sungai. Sampai aku pernah mandi sungai sorang-sorang pada waktu petang lepas habis p SAR. Bayangkanlah nak dekat kul 6.30 petang…em…time tu aku kena lintah kat jari kaki. Tapi dah sorang2 beranikan diri gak buang lintah tu…ish3..nakal sungguh.
Nak lagi nakal?
Lepas aku darjah dua, aku kena pindah sekolah.

Time ni aku darjah 3.

Aku pindah di Sek Sul Abd Aziz,Ketior, tempat aku menetap sekarang ni…masuk je sekolah hari pertama aku dah buat hal. Ade sorang cikgu mengajar matematik ni, dia tanyer la sorang mamat ni, mamat ni pun bangun. Mase dia bangun,aku yang duk kat belakang dia pun tarik pelan2 kerusi dia…bila dia nak duduk, ape lagi..jatuh la kat atas lantai..cikgu tu punya la marah kat aku..tapi aku boleh buat selamba kekura jer…baru hari pertama masuk sekolah…huhu
Dah lame skit aku kat sekolah tu,aku dah boleh melihat budaya-budaya mereka. Ade la sorang dua kawan baru. Musuh pun ade gak…nak dijadikan cerita, aku dapat la best fren baru. Kami jadi rapat coz rumah kami dekat. Tapi, aku tak tau plak yang aku ni dicop perampas kawan orang lain. Yer la..dah dia berkwn ngan satu budak ni (minah-bukan nama sebenar) dari tadika lagi…dpa dah berkawan bertahun2. last2 aku masuk kampong tu n berkawan plak la ngan dia. Tersisihla kononya minah tu. Tapi aku buat dono jer…

Mase aku darjah 4,

Ade la kawan sekelas aku ni nama dia malawati. Comel orangnyer, tapi yer la dah kaki buli..comel pun aku buli dia jugak…huhu..rakan sekelas aku yang lain pun same buli dia. Nama dia malawati kan? Tapi kami panggil dia malamati…ish3 teruk betul aku ni…sampai dia menangis kat dalam kelas..dan yang paling dahsyat ialah dia akhirnya pindah sekolah…kaki buli sungguh! Ish3

Mase aku darjah 5

sekolah aku dapat guru praktikal..em 2 orang laki 2 perempuan. Yang laki tu dia india..tapi hensom..mcm hero Hindustan..mungkin sebab tu la ramai minat dia..aku? tak la minat sangat..dia minat aku kot…huhu..time2 pensyarah dia nak datang buat penilaian, cikgu india ni dia nak buat lakonan dalam kelas. So, aku diberi watak utama dalam lakonan tu. Si minah ni dapat la watak picisan, ape lagi mengamuk la dia..berlari keluar dari kelas..ramai2 kami p pujuk dia termasuk la hero Hindustan ni tadi..hehe..orang tengah marah,pujuk macam ne pun tak layan..so,kami pun biarkan dia jer…dia punya la marah kat aku…bengang btl dia…sampai satu tahap..kami tak bertegur lgsg. Satu hari tu..aku, dia dan beberapa org rakan sekelas je ade dalm kelas mase tu..yg lain sume p rehat n makan kat kantin..kemuncak cerita bermula…dia tengok aku, aku tengok dia. Wah, kira mata bertentang mata la ngan si Minah ni..punyer la dia geram kat aku..dia pun bangun dan tempelak aku kate aku mcm beruk…huhu…aku pun ape lagi…bangun dengan rase megahnyer dan tempelak dia balik…ko tu cacat! Sedar la diri ckit…(minah ni OKU tapi bleh berjalan,berlari, hanya tangan jer) ape lagi kami pun wrestling la kat dlm kelas tu…nasib baik tak smack down je dia, tak pun dia yg kalahkan aku…kwa3....huhu. nasib baik la ade yang leraikan. Kalu tak habisla…kaki buli betul!
Bila di fikir2 smla...ya Allah, tak sangka betul aku bleh jadi nakal mcm ni...ayat lebih afdal mungkin jahat kot...tapi alhamdulillah pelajaran aku ok..
darjah 6

kaki buli ni dilantik sebagai penolong pengawas sekolah...ape la kelayakan aku sampai blh dapat title ni? Mgkn kegarangan dan keganasan kot...huhu, tapi ngan cikgu aku baik..co-team jer...kaki bodek gak la kirenyer..hehe.. em..mase ni aku tak jadi kaki buli dah..dah jd baik ckit...kira baik la jugak...huhu.so, adik2sume jgn la jd macm sy yer...ambil la yg baik jer..yg buruk tolak tepi.last skali, aku nak mintak maaf la kat sesape yg aku dah buli tu yer..maaf sgt2..salam kemaafan dariku

3 comments:

Ana FyruZ said...

nie kakak aku ke?? nie kak azwahida ke?? ke..aku salah masuk blog nie..

haha:P.. main2 je naa...

buli2 jugak..ingat BULI BALIK!!!

nooreena said...

Kaki buli ke? Adehh.. :p

penguin kutub said...

hehe..ni akak kamu le..ate, nak bt mcm ne dah genetik mcm tu...kwa3...meh la buli balik..saya redha jer...huhu..

noreena..nak kena buli tak..hehe..